Airsoft skozi oči člana

Ugotovi kako postati član, spoznaj se s pravili igre airsoft in postavi vprašanja!
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
pacienT
Prispevkov: 62
Pridružen: So Maj 12, 2018 8:16 pm

Splošno o igri airsoft si preberite na spletni strani. Sledi podrobnejši opis igre skozi oči člana.


Če si odprl to temo smatram, da si novinec in si želiš več informacij o tem kako postati airsoft igralec. Kaj je airsoft in njegova splošna pravila lahko brez težav najdeš na naši spletni strani, v tej temi pa se bomo dotaknili notranjosti te igre, vloge ki jih lahko igraš na terenu, oborožitve, opreme in še marsikaj.

Assault (jurišnik, vojak, pehota):
Je osnovna enota vsake airsoft ekipe. Je vloga, ki jo igra velika večina vseh airsoft igralcev. Odlikuje ga hitrost, prilagodljivost,poseben poudarek pa mu da replika, ki jo nosi. To je jurišna puška, ki s posamičnim ali rafalnim streljanjem poskrbi za hitro izločanje nasprotnikovih igralcev.
Prav tako je lahko član, ki igra assault določen v različne vloge (zdravilec, grenadir, inženir, itd.), čisto odvisno od njegovih želja in dodatne opreme (metalec granat), ki jo nosi.

Slika

Support (podporec):
Je vloga, ki jo igrajo le "najmočnejši" člani ekipe. Ne pozabimo tukaj, da imajo replike tudi približek teže originalnega orožja. Je nepogrešljiv član v uspešni ekipi. S svojim mitraljezom poskrbi za hitro, ter enakomerno pokrivanje njegovega območja delovanja. Čeprav je ta vloga malenkost bolj okorna na terenu, pa velikokrat predstavlja tisti jeziček na tehtnici med zmago in porazom. Kot rečeno, njegovo primarno orožje je mitraljez, njegovo sekundarno orožje pa pištola, s katero lahko napada cilje ki so preblizu za rafal iz mitraljeza.

Slika

DMR (designated marksman rifle):
Igralec v vlogi DMR-ja je ostrostrelec, katerega replika je pol-avtomatska. Pravila igre določajo da lahko sproži naslednji strel le takrat, ko naboj iz prvega strela zadane ob oviro, zato rafalno streljanje s takšnim orožjem ni dovoljeno. Takšen igralec bo v teku igre najverjetneje ostal s svojo ekipo, ter poskušal izločiti nasprotnika na večji razdalji. Tudi zanj je obvezno sekundarno orožje, torej pištola.

Slika

Sniper (ostrostrelec):
Posebna vrsta igralcev so ostrostrelci. Največkrat samotarji na terenu, z repliko ki je potezna, pomeni da jo je potrebno pred vsakim ponovnim strelom ročno napeti. Premikajo se počasi, pogosto uporabljajo kamuflažo in so sposobni izločiti nasprotnikovega igralca na veliki razdalji. Delujejo tudi kot izvidniki. Ta vloga je velikokrat zelo zaželena sploh pri novincih v airsoftu, ampak igra kot sniper zahteva veliko vaje in potrpežljivosti, zato jo novincem odsvetujemo. Tudi njegovo sekundarno orožje je pištola.

Slika

Pravilna kombinacija vseh štirih vlog, s pravim ščepcem izkušenj je osnova za učinkovito ekipo. K vsemu temu veliko pripomore tudi uspešna komunikacija med člani ekipe, zato uporabljamo PMR (personal mobile radio).

Najvažnejša stvar, ki jo mora imeti vsak igralec so balistična očala, takoj za njimi pa pravilna obutev. Na tržišču je ogromno vrst raznih zaščitnih očal, sami smo spoznali, da cena ni vedno tista, ki določa njihovo kvaliteto, vsekakor pa priporočamo da se očala temeljito preizkusijo, preden se nosijo na terenu. Govorim o streljanju v njih iz bližine, samo tako boste lahko res prepričani da so varna in da obljube proizvajalca na embalaži res držijo. Obutev naj bo visoka, pokriva naj gležnje in ima naj trd podplat. Sam nosim gorsko obutev.

Vojaška maskirna uniforma je naslednja stvar brez katere ne gre. Obstaja ogromno maskirnih vzorcev. Kot klub smo se odločili za en točno določen tip ki ga nosimo, vendar za začetnika to zaenkrat ni tako pomembno. Uniforma lahko ima tudi ščitnike, priporočljivo je, da je čimbolj udobna ter da ne ovira gibanja. V poletnih mesecih naj "diha", v zimskem času pa nas naj tudi ščiti pred hladom.

Pokrivala glave so različna. Od čelad, kap, rut, kar komu pač paše, glavno, da se v njej dobro počuti.

Taktični jopič je naslednja stvar ki je zelo priročna, sploh v vlogi assault-a. To je jopič v katerega se shranjujejo dodatni nabojniki, razne drobnarije in na katerega se lahko namestijo tudi dodatne torbice (pouchi). Konfiguracija jopiča je odvisna od vsakega posameznika in od vloge, ki jo igra.

Airsoft je na koncu vseeno le igra, v njej ni prostora za slabo voljo. Je igra s strogimi pravili in je fizično naporna, to vse kar pa ti v v zameno daje, se pa včasih ne da opisati z besedami. :)

Spisala Knedl in Jonpas

Zaklenjeno